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Tijdens een partij kan er van alles fout gaan. Als een speler een fout maakt,

betekent dat meestal dat hij kan ’gaan zitten’. Maar soms ook gaat er iets

fout zonder dat er bestraft kan worden. Dan komen er andere oplossingen

in beeld.

Het Spel en Arbitrage Reglement (SAR)
is er duidelijk in. Artikel 5506 lid 4 zegt:
een fout waar de speler geen schuld
heeft, wordt hem niet aangerekend. Zo’n
fout is bijvoorbeeld als door een andere
oorzaak dan een handeling van de speler,
één of meer ballen worden verplaatst.
Een tijdje geleden schreef iemand mij
over een dergelijk voorval.

‘Tidens een partij vroeg de aan de beurt

zijnde speler op een gegeven moment
aan de arbiter om de ballen even schoon
te maken. Vanzelfsprekend gaf de arbiter
daaraan gehoor. Maar voordat de ballen
goed waren afgetekend, veegde de arbi-
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ter met zijn mouw per ongeluk over de
ballen waardoor ze verplaatst werden’.
Dat is natuurlijk voor de arbiter even
flink pijnlijk. Maar ja, zoiets kan gewoon
gebeuren. En je probeert het dan zo
goed mogelijk op te lossen.

"We hebben toen’, aldus de briefschrij-
ver, 'in overleg met de speler de ver-
plaatste ballen zo goed mogelijk terugge-
legd waar ze lagen. Daarna zijn de posi-
ties alsnog afgetekend en de ballen gerei-
nigd, waarna de speler verder kon’. Zijn
vraag was, of ze een en ander goed heb-
ben afgehandeld.

Wel, ze hebben het uitstekend gedaan.
Hetzelfde artikel 5506 lid 4: een fout
waaraan de speler geen schuld heeft,
wordt hem niet aangerekend. In een der-
gelijk geval zal de arbiter, als één of meer
ballen is of zijn verplaatst, die bal of bal-
len naar beste weten terugplaatsen in de
positie waarin die bal heeft of die ballen
hebben gelegen’.

Daarbij is het natuurlijk verstandig om
de speler er bij te betrekken. Wat wel van
belang is, is dat de ballen eerst worden
teruggeplaatst en pas daarna afgetekend.
Niet andersom, vanuit de redenering dat
de ballen toch schoongemaakt moeten
worden en het dus net zo goed eerst

kan. Niet goed. Altijd eerst terugplaatsen
en pas daarna verder handelen. Want hoe
korter na het gebeurden, hoe beter het
geheugen is. En hoe meer tijd er tussen
verplaatsen en terugplaatsen zit, hoe gro-
ter de kans dat je de juiste plaats niet
goed genoeg meer weet.

Als de speler per ongeluk een bal onge-
oorloofd van plaats doet veranderen, gaat
het op dezelfde manier. Met dit verschil,
dat dan natuurlijk de andere speler aan
de beurt komt. Dat zag ik kort geleden
gebeuren. Een speler gaf, na het missen
van een carambole, per ongeluk een bal
een tik. De arbiter reageerde meteen en
legde de bal terug waar hij gelegen had.
Vervolgens was de andere speler aan de
beurt. In beide gevallen heeft de arbiter
dus uitstekend gehandeld. In dit geval
niet zo heel moeilijk omdat dit heel dui-
delijk in het reglement beschreven
wordt. Als dat niet het geval is, kun je de
juiste beslissing vaak afleiden uit andere
beschrijvingen. En lukt dat ook miet,
probeer dan altijd uit te gaan van wat
billijk is en de speler, die er mee verder
mag spelen, niet benadeelt.
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