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nairect toucne,

Na het vorige schrijfsel, waarin een paar maal het ‘indirect touché’ ter

sprake kwam, vroegen diverse mensen mij om er nog eens wat regels aan

te wijden.

Is je stof tot schrijven voornamelijk
gebaseerd is op het toch wat
beperkte terrein van het Spel en Arbitra-

ge Reglement (SAR), dan is het onver-

mijdelijk dat je onderwerpen aansnijdt
die de revue al eerder gepasseerd heb-
ben. Ook het ongeoorloofd aanraken

(toucheren) van één of meer ballen is al

vaker onderwerp in deze rubriek
geweest. Daarbij hebben wij een wat
wonderlijke manier om de uit het Frans
afkomstige, maar sinds jaar en dag bij ons
ingeburgerde term ‘touché’, waarbij de
verleden tijd van het werkwoord tot
zelfstandig naamwoord geworden is, aan
te duiden. Als je iets aanraakt ‘d6é je een
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aanraking’ maar we zeggen je maakt
touché. Wonderlijk hoe taalgebruik soms
een eigen leven gaat leiden.

De gewone touché, het directe aanraken
—anders dan met de pomerans om een
carambole te maken- roept niet veel vra-
gen op. Dat kan op veel manieren. Je
kunt met de keu per ongeluk een bal
raken. Je kunt ook met de voorhand of
een mouw eventjes in contact met een
bal komen. Bekend is ook het voorbeeld
van de speler die voor het uitvoeren van
een stoot over een bal moet leunen en
daarbij met de kleding een bal raakt. In
al die gevallen is het ‘zitten’ en zal er
geen enkele discussie over zijn.

De indirecte touché, het beinvioeden
van de ligging van een bal, zonder die
bal rechtstreeks aan te raken, dat is een
ander verhaal. Dat komt maar al te vaak
voor. Soms bewust, soms onbewust. Het
bekendste voorbeeld van een indirecte
touché kennen we allemaal wel. De arbi-
ter heeft ‘vast’ geannonceerd, ten teken
dat de speelbal vast ligt tegen een andere
bal of een band. De speler legt aan om
de bal eerst ‘los’ te spelen, van de bal of
band weg. Bij het mikken ziet de speler
tot zijn verrassing (of misschien was hij
ook wel niet verrast) dat de bal niet vast-
ligt. Komt vervolgens overeind en Vvraagt
of de arbiter nog eens wil kijken. Een
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goed onderlegde arbiter zal nu de enig
Juiste beslissing nemen en de speler aftel-
len wegens indirect touché. Zonodig legt
hij het waarom van zijn beslissing uit. Als
de speler bij het aanleggen een hand op
het biljart plaatst kan door een minieme,
Jja zelfs niet waarneembare druk met het
laken, de bal een fractie van plaats veran-
deren. Gebeurt dat, maar de speler pro-
beert niet om er voordeel uit te halen en
stoot gewoon af alsof de bal nog steeds
vastligt, dan is er niets aan de hand. Hij
mag doorgaan. Het cruciale punt is of de
speler de ietwat veranderde positie van
de bal in zijn voordeel wil gebruiken.
Dat mag niet. Het is daarbij niet van
belang of het opzet is of niet. Het mag
gewoon niet.

Natuurlijk mag een speler aan de arbiter
vragen zijn beslissing te heroverwegen.
Om nog een keer te kijken. Dat mag,
zolang de speler het biljart op geen
enkele manier aangeraakt heeft. Zodra
hij het biljart aanraakt, ook al legt hij
alleen maar een hand op de rand, mag
hij de arbiter niet meer vragen om nog
eens te kijken. Vraagt hij het toch dan
verspeelt hij zijn beurt er mee. Want het
kan zo onopvallend gedaan worden dat
Je niets in de gaten hebt. De speler kan
zijn handen zichtbaar vrij houden, maar
met een been tegen de tafel leunen. Ook
dat kan een minieme beweging veroor-
zaken. Daarom is bepaald dat voor het
heroverwegen van een beslissing het bil-
Jart niet aangeraakt mag zijn. Vanzelfspre-
kend mag ook de arbiter de tafel niet
aanraken. Want als de arbiter er de oor-
zaak van is dat een bal iets verplaatst
wordt, kan de speler er natuurlijk niet
om bestraft worden.
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