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Naar aanleiding van de vorige schrijfsels, waarin steeds de beginpositie ter
sprake kwam, kreeg ik een brief met een paar vragen. De briefschrijver is
al een flink aantal jaren clubarbiter. Clubarbiters zijn vaak hoofdzakelijk
actief binnen de eigen vereniging. Arbitreert een clubarbiter bij districts-
wedstrijden, dan zijn dat meestal wedstrijden in de lagere klassen. Waar
spelers in de regel niet al te moeilijk doen of al te pietepeuterig zijn met
betrekking tot de precieze regels.

n die tijd werd voor een cursus club-
Iarbiter ook nog wel eens een ervaren
districtsarbiter zonder specifiecke oplei-
ding tot instructeur in de arm genomen

om als instructeur dienst te doen. En als

clubarbiters niet de ambitie hebben om
door te stromen naar volgende lagen,
blijft de theoriekennis niet zelden staan
op het niveau van toen ze de cursus
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deden. Het lezen van deze rubriek deed
bij deze arbiter een paar vragen opko-
men.

,»Toen ik de cursus deed,” zo schreef hij,
,»is mij geleerd waar de ballen voor de
beginpositie geplaatst worden. De rode
op het bovenacquit, de ongemerkte bal
op het beneden (midden) acquit en de
gemerkte bal beneden op het rechter- of
linker acquit. Maar klopt dit nog wel of
is er wat veranderd en moet de gemerkte
bal nu naar het beneden (midden) acquit
en de ongemerkte naar het linker- of
rechter acquit?” Hij heeft een beetje het
gevoel gekregen dat beide ballen tegen-
woordig op beide posities mogen lig-
gen....... De briefschrijver zit een beetje
op het goede spoor. Inderdaad is er een
aantal jaren geleden een wijziging
geweest. Vroeger had de beginnende spe-
ler altijd de gemerkte bal als speelbal.
Enkele jaren geleden is dat gewijzigd.
Wij waren het enige land dat zo speelde.
Met bij internationale wedstrijden altijd

een kansje op een misverstand. Daarom
is een tijdje geleden besloten dat voor-
taan de beginnende speler met de onge-
merkte bal speelt. Nu komt aan het
begin van de partij dus inderdaad de
ongemerkte bal op het linker- of rechter
acquit.

Om beter te kunnen onthouden welke
bal op welke plaats hoort, is het echter
beter om niet te spreken van de
gemerkte en de ongemerkte bal. Beter is
om te zeggen: de speelbal op het linker-
of rechter acquit en de ‘andere bal’ op
het beneden acquit. Want, bij het begin
van de partij worden de ballen geplaatst
voor de beginnende speler. Inderdaad
hebben dan de gemerkte en de onge-
merkte bal hun eigen plaats. Maar het
kan immers ook gebeuren dat tijdens de
partij de ballen in de beginpositie
geplaatst moeten worden. En als dat
gebeurt voor de 'niet-begonnen’ speler,
dan is de gemerkte bal de speelbal die
op het linker- of rechter acquit komt te
liggen. Zo is het immers ook aan het
eind van de partij, als de ballen in de
beginpositie geplaatst moeten worden
voor de gelijkmakende beurt. Dan is het
vanzelfsprekend dat de bal die bij het
begin van de partij als ‘andere bal’ op
het beneden acquit lag, nu als speelbal
op het linker- of rechter acquit komt te
liggen. Daarom is het beter om de
acquits niet te koppelen aan de gemerk-
te of ongemerkte bal, maar aan de

‘speelbal’ en de ‘andere bal’.
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