Inspelen
Voor je van huis gaat met het biljartteam moet je wel weten tegen wie je mag gaan spelen. Soms kan het zinvol zijn om vooraf even te gaan kijken waar het is en hoe het er uit ziet. Ergens volledig onbekend binnenkomen kan een ongunstige invloed op je instelling hebben.
Je moet dan je zienswijze en verwachtingen direct aanpassen bij binnenkomst.
Speel je al langer mee en kom je op bekend terrein, handel daar dan naar. Begroet bekenden en gastheer en ga als team/groep bijeen zitten om te settelen met koffie. De gasten bepalen als thuisspelers de volgorde van de te spelen wedstrijden. Om bijzondere redenen kunnen teams verzoeken om de volgorde te wijzigen. Dit kun je als teamleider beter vooraf regelen. De tegenstander is niet genoodzaakt hier aan mee te werken. Dan moet je hier vooraf rekening mee houden, door de samenstelling van het team. Over het algemeen worden tellen en schrijven door het thuisteam verzorgd. Stel je welwillend op, als er soms, door voorkomende omstandigheden, enige hulp gewenst wordt.
Wanneer je mag inspelen moet je letten op: het rolgedrag van het laken, bij trekstoten en doorstoten (het roltempo van de ballen op het laken kan bepalend zijn, om goed te verzamelen).
Probeer de reactie op de banden uit, bij mee-effect en tegeneffect.
Oefen een paar lange rolstoten en keerstoten over de band. Neem dat goed in je op.
Als je dat kunt, even wat kleine stootjes in de seriepositie uitproberen.
Je inspeeltijd moet je een vast patroon geven. Anders doe je maar wat vrijblijvend. Bereidt dit programmaatje voor in je persoonlijke trainingsuren.
Je benut dan de beperkte tijd.
De afstoot mag je, in de laatste minuut maximaal drie keer uitproberen, als je normaal speelt. Een te trage langdradige speler kan hierop aangesproken worden door de arbiter. Een of twee keer de afstoot goed maken kan voldoende zijn. Het is een teken van zelfvertrouwen, als je de afstoot niet drie keer nodig hebt om de tafel goed aan te voelen.
Bij het trekken, bij aanvang van de wedstrijd, probeer je natuurlijk het dichtst bij de band te eindigen. Je mag dan bepalen wie begint met de afstoot. Ondergetekende begint altijd zelf, als de mogelijkheid zich voordoet. Je neemt het voortouw en hoeft niet in te zitten over
de noodzaak om een nastoot optimaal te moeten gebruiken, om slechts gelijk te spelen.
Verspil je inspeeltijd niet aan kletspraat, showstoten en publiekgericht spektakel. Ga ook niet iets nieuws uitproberen wat niet voor komt in je technische stootrepertoire. Nieuwe dingen probeer je uit in een persoonlijke training en daar praat je met elkaar over.
De arbiter bepaalt de afronding van de inspeeltijd. Ga daar geen woorden over maken.
De keuze van het materiaal is deels gebonden aan de spelsoort die gespeeld gaat worden. De driebandenkeu is zwaarder en iets steviger van pomerans. Libristen en kadristen passen hun materiaal aan, aan de ervaren omstandigheden, bij het vakkundig inspelen. Een handdoek(je) of handschoentje kan stroeve handen/vingers voorkomen/vermijden. Een biljarter beschikt over een eigen biljartkrijtje. Dan weet je of het krijt goed op de pomerans blijft zitten. Zo maar een krijtje pakken, kan ketsers en onnodige missers veroorzaken. Je spullen moeten in orde zijn, bij aanvang van de partij. Daarna ben je altijd te laat. Bovendien kan het zeer hinderlijk zijn voor de tegenstander, die aan tafel bezig is. Een arbiter voorkomt dat een tegenstander hinderlijk aanwezig is, zonder aan stoot te zijn. Besef dat alle spelers hebben uitgekeken naar een sportieve positieve biljartavond.
Wacht na het voltooien van je partij, tot de tegenstander ook is uitgespeeld. Er kan nog recht zijn op de nastoot. De verliezer feliciteert de winnaar en bedankt daarna teller en schrijver. Besef wel: “De verliezer bepaalt het genoegen van de winnaar.” Jullie zijn beiden met hetzelfde voornemen van huis gegaan. Je teammaten hebben die avond jou ook nodig als supporter, om tot optimale resultaten te kunnen komen. Samen uit en samen thuis. Winst deel je met elkaar. Verlies verwerk je met elkaar, zonder elkaar iets te verwijten
Je weet immers, dat iedereen voor 100% zijn taken kent, om samen tot winst te komen.
Veel plezier toegewenst, elke avond dat je samen op pad bent om biljartplezier te beleven.
Tot een volgende keer maar weer.
Cas Juffermans – Oegstgeest.